ORDKALOTTEN

Tromsø Internasjonale Litteraturfestival

ORDKALOTTEN

RASERI
Verkstedet
Festivalpass Ordinær
700,-
Festivalpass Student
500,-
Dagsbillett Ordinær
300,-
Dagsbillett Student
200,-
16. november 17:00
17. november 17:00
18. november 18:00

Festivalprogrammet på Kulturhuset med Forfatterportretter

 

Torsdag den 16. November på Lillescenen fra kl. 17.00-22.00

17.00 - Åpning

18.30 - Filosofisk foredrag rundt årets tema v/ Jon Hellesnes

19.00 - Samtale, Athena Farrokhzad vil samtale med Sigurd Tenningen

Athena Farrokhzad
er født i Teheran, men bor i dag i Stockholm. Farrokhzad er en viktig samfunnsaktør i Sverige, med utgangspunkt i poesien. Hun debuterte med et brak med diktsamlinga Vitsvit (som på norsk har fått tittelen Hvitverk) i 2013. Boka gir stemme til en familie som har emigrert, og reflekterer omkring hva erfaringene av krig, revolusjoner, rasisme, immigrasjon og språk fører til. Farrokhzad har også skrevet diksamlinga Trado (2016), sammen med den rumenske poeten Svetlana Cârstean.

Sigurd Tenningen er forfatter og kritiker, bosatt i Kritiansand. Han debuterte med novellesamlinga Gæa i 2007, og har siden gjort seg bemerka med essaysamlinga Vegetasjonens triumf er total (2016). I år er han aktuell med novellesamlinga Appelsiniakomplekset, skrevet sammen med kunstneren Jan Freuchen. Tenningen er også PhD-student ved universitetet i Agder, og han har sittet i redaksjonen i tidsskriftet Vagant. Han har oversatt Peter Sloterdijks essay Regler for menneskeparken. Til Tromsø og Ordkalotten kommer han for å snakke om Sloterdijks vredesbegrep.

20.00 - Boksamtale, Ebba Witt-Brattström vil samtale med Gerd Bjørhovde.

Ebba Witt-Brattström
er svensk litteraturviter, professor og feminist. Hun har i flere tiår vært en tydelig stemme i svensk offentlighet. Da Witt-Brattström i 2016 debuterte skjønnlitterært med (punkt)romanen Århundrets kjærlighetskrig, skapte boka stor debatt. Den ble framhevet som en viktig bok, en bok som satte forhold mellom kjønnene på dagorden, en ærlig bok om kjærlighet som kan bli smålig og stygg på et blunk. Romanen ble også omtalt som et hevntokt, som en samlivsoppvask for åpen scene. Witt-Brattström har også skrevet en rekke tekster om Kulturmannen, og hun var med i begynnelsen av bevegelsen Feministisk Initiativ, som senere ble et polistisk parti ved samme navn.

21.30 - Opplesning, Synnøve Persen

Synnøve Persen
er fra Porsanger i Finnmark. Hun er samisk billedkunstner og forfatter. Persen er nominert to ganger til Nordisk råds litteraturpris for det samiske språkområdet, og har hatt en lang rekke gruppe- og separatutstillinger. Hun har vært sentral i ledelsen og organiseringen av det samiske kunstlivet gjennom 40 år. Synnøve Persen var en av initiativtakerne til den såkalte Masi-gruppen, som representerte en ny og moderne retning innen samisk kunst. I høst kommer hun ut med diktsamlinga Under grønn ring vandre.

22.00 - Urfremvisning av Elfriede Jellineks Rage - Billetter kan kjøpes seperat 150 ,-

Nobelprisvinner Elfriede Jelineks siste dramatiske stykke ”Raseri” (2015) tar utgangspunkt i angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo og det jødiske markedet i Paris i januar 2015. Hva ligger bak et slikt destruktivt raseri? Hun svarer med et kollektiv av stemmer og går til de greske mytene, til Iliaden, Hercules, men også til raseriet hos dagens jihadister, europeere, og til slutt seg sjøl. Hvor starta det hele? Hvem er den riktige guden? Trenger vi en? Jelineks tekst er vill, ubehagelig, overskridende og direkte. Den er en anerkjennelse av at raseriet fins i oss alle, og at vi trenger disse kreftene. Ordkalotten og Ferske Scener har fått en sjelden tillatelse til å gjøre ei lesning av Raseri under årets festival. Tre skuespillere og en perkusjonist går løs på teksten i en improvisert og musikalsk live scenetekstfremføring i møte med publikum. Dette blir en enestående her og nå opplevelse!
Lesninga er basert på Maria Tellanders oversettelse av stykket i forbindelse med oppsetninga av Raseri på Borås Stadsteater i mars 2017, den foreløpig eneste oppsetninga i Skandinavia.
Skuespillere: Bernt Bjørn, Svein-Harry Schöttker Hauge, Anethe Alfsvåg: Perkusjonist: Nasra Omar: Dramaturg: Kristin Bjørn

 

 

Fredag den 17. November på Verkstedet fra kl. 17.00-22.00

17.00 - Boksamtale, Monica Christensen og Helge Markusson

18.00 - Boksamtale, Ingvild Holvik vil samtale med Kjersti Kollbotn

Ingvild Holvik
kom ut med sin andre roman, Premien for alt, i 2017. Hun debuterte i 2010 med verket Lykkefeltet. Holvik skriver om relasjoner i nær familie, og det dysfunksjonelle står sentralt. I Premien for alt følger vi den aldrende kvinna, Mali, som må flytte på sykehjem. Gjennom tilbakeblikk på livet hennes, og reisen hun må gjøre fra et selvstendig liv i eget hus fram til siste stoppested, får leseren innblikk i hvordan Mali møter det nye livet og hvordan hun prøver å takle raseriet og dagene der andre tar regien.

19.00 - Boksamtale, Carsten Jensen vil samtale med Oddvar Nygård.

Carsten Jensen
er dansk journalist og forfatter. Han har over førti år med reiser i Afganistan bak seg. I sitt yrke som journalist har Jensen vært krigskorrespondent i en rekke land. Erfaringene fra krigens vesen, angst, tap og lidelser har gitt Jensen innsikt i krigsherjingers vold, inferno, lidenskap og maktspill. Handlingen i romanen Den første sten (2016) er lagt til Afganistan. Kritiker Sindre Hovdenakk beskriver fortellinga som et lysende eksempel på hvordan skjønnlitteraturen på sitt beste har en virkningseffekt få om noen andre kunstuttrykk kan gjøre den etter.

20.00 - Klimabolk, Theis Ørntoft, Espen Stueland, Agnar Lirhus

22.00 - Slam: "Oppvarmer" Timimie Märak - OBS! Billetter til dette arrangement kan kjøpes seperat! 100 ,-

 

Lørdag den 18. November på Verkstedet fra kl. 18.00-23.00

18.00 - Jørgen Norheim

19.00 - Boksamtale, Helga Flatland vil samtale med Linda Nesby.

Helga Flatland
debuterte med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må (2010) som hun fikkTarjei Vesaas' debutantpris for. I år kom romanen En moderne familie, som har fått svært gode anmeldelser. Den handler om et ektepar som skilles etter førti år.  Når foreldrene skiller seg, rokker det ved grunnlaget til hele familien. Romanen er en historie om tilhørighet, oppbrudd og konsekvenser, og om hvordan en skilsmisse kan rykke en hel familie ut av posisjon. Gerd Elin Stava Sandve i Dagsavisen betegner Helga Flatland som en usedvanlig skarp og klok observatør av mennesker.

20.00 - Ylva Wærenskjold og Ingvild Lohte vil samtale med Morten Wintervold.

Ylva Wærenskjold
skriver nådeløst og usentimentalt om vold i nære relasjoner. I debutromanen kom hjem når sorgene har løpt forbi (2013) dreier det seg om et parforhold i destruktiv utvikling. I fjorårets diktsamling Syv somre og femten vintre får vi innblikk i ei barnevernsmappe som avslører omsorgssvikt i barndommen. Det poetiske jeg-et avleser egne minner og sår og overlevelsesstrategier i et knapt og effektivt språk. Under Ordkalotten kan du høre Wærenskjold lese og samtale om poesiens potensiale i møte med hard virkelighet.

Ingvild Lothe er utdannet fra Forfatterstudiet i Bø, og har tidligere utgitt heftet Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø. Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt er hennes første bok. I en anmeldelse i Morgenbladet ble Ingvild Lothe karakterisert som norsk litteraturs houellebecq girl. Carina Elisabeth Beddari skrev at Lothe er en poet som er mer opptatt av å utlevere sin tid enn sitt selv – selv om de to er tett forbundet.

21.00 - Den Nordlandske vreden, Johan Jönson, Mats Jonsson og Ida Linde. I samtale med Klassekampens Strid Hygen Meyer

22.00 - Boksamtale, Nina Lykke og Ingebjørg Liland

23.00 - Poesiopplesning, Johan Jönson, Ida Linde, Ambrosia Wærenskjold og Ingvild Lohte


 

Priser:

-         Festivalpass: 700,- /500,- (Ordinær/student)

-         Dagsbilletter: 300,- / 200,- (Ordinær/student)

 

 

 

Del på: 

Årets festivaltema er Raseri,

Forfatterne som kommer kommer til årets festival er Espen Stueland, Agnar Lirhus, Theis Ørntoft, Sigurd Tenningen, Nina Lykke, Ylva Ambrosia Wærenskjold, Athena Farrokhzad, Ingvild Lohte, Jørgen Norheim, Carsten Jensen, Monica Kristensen, Nils Christian Moe–Repstad, Ebba Witt–Brattström, Synnøve Persen, Ingvild Holvik, Kjersti Kollbottn, Jon Hellesnes, Anna Fiske, Ànde Somby mfl. 

«Syng, gudinne, om vreden som tok Peleiden Akillevs." 

Slik innledes Iliaden, og dermed den vestlige litteraturen. Og der begynner også Ordkalotten 2017. Hvordan kommer lynne og temperament til uttrykk i skjønnlitteraturen som skrives i dag? For forfatterne skulle det være nok av impulser i samtida å respondere på, med biler som brenner i forstedene, klimakrise, flyktningestrøm, kvinnehat og nasjonal proteksjonisme. Vi ser det daglig på sosiale medier, hvordan nettroll spyr ut forakten sin. Hvordan er det med forfatterne? Hvordan tar de verdens primærpuls på ordet?