fbpx

Synvis Glinn Nordin

Kunstsentralen Nord

Vi feirer kunsten til Synvis Glinn Nordin 20 sept i Galleriet på Kulturhuset, salgsutstilling

Kunstneren Synvis Glinn Nordin ble 70 år i år. I anledning de runde år, og kunstnerens 40 år som maler feirer vi Nordins kunstnerskap med en jubileumsutstilling på Kulturhuset i Tromsø. Vi åpner utstillingen den 20.september kl 1830 i Galleriet på Kulturhuset. Kunstsosiolog og kurator Kristin Josefine Solstad ønsker velkommen, og forteller fra kunstnerens kunstnerskap. Byfortelleren Hallvard Birkeland avduker Nordins siste verk. Verket har stor betydning for byen, og vår felles vestlige historie.
Både store og små er velkommen til åpningen av utstillingen. Dette blir en folkefest, sett av dato. Mer info følger etterhvert. Utstillingen står til 10.oktober. Arrangementet er gratis.

For spørsmål om kunsten, ta kontakt med kurator Kristin Josefine Solstad på mobil 99 03 45 12

Om kunstneren/kunstnerskap:

Kunstneren Synvis Glinn Nordin (f 1948), fra Tromsø og bosatt på Karlsøy, er en av våre få norske samtidskunstnere i sjangeren naivistisk realistisk kunsttradisjon. Kunstnere i denne kunssjangeren forsøker å tolke virkeligheten umiddelbart og så ureflektert som mulig, kommunikasjonen ligger på det sjelelige plan. Naivistiske kunstnere søker dermed ikke til det akademiske preg eller teknisk fullkommenhet, og det gjør heller ikke Nordin. Forkjærligheten til sitt opphavssted står høyt i kurs hos disse malerne, også hos Nordin.

Nordins stilsetting i form og farge, med en historiefortelling i hvert verk, forteller også om ditt opphav, ikke bare lokalt, men og globalt gjennom sine karikerte personlighetskarakteristikker. Verkene til Nordin inneholder fortellinger lagt for dagen i en kompromissløs ærlighet i å reflektere både de indre sinnsstemninger og de ytre omgivelser, og kan derfor forstås som sjelemalerier, der eksistensen av alt menneskelig liv ligger utenpå «huden» til karikaturene, og uansett hvor i verden du kommer fra, vil du kjenne deg igjen i møte med Nordins verk.

I over 40 år har kunstneren jobbet med å skape kunst av vår historie og historier til historien. Vi finner slektskap til både Edvard Munch og Van Gogh i flere av Nordins verk. I kunsthistorisk sammenheng ble ikke naivistisk kunst så sterkt etablert i Norge. Men vi kan «lese» Nordins maleintensjon, også med slektskap til Reidar Aulie (1904-77), i hans forkjærlighet for Osloby med en fortellerkunst fra det hverdagslige livet, for eksempel i «Jernbanen» fra 1933, eller «9.april» fra 1940, begge verkene henger i Nasjonalmuseet, og Nordins kjærlighet til folkesjela i gamle Tromsø. Mange av Nordins verker bringer glede og humor med seg kombinert med alvoret.

For nærmere kunnskap om kunstnerens verk kan dere lese følgende artikkel som ble presentert i NBKs kunstmagasin Billedkunst ( nettutgaven) . Lenke som følger;

https://www.norskebilledkunstnere.no/billedkunst/aktuelt/tromso-kunstneren-synvis-glinn-nordin/

Praktisk informasjon

Skip to content