Nordland Nostalgia

MiNensemblet presenterer

Nordland Nostalgia er et kraftfullt og mektig verk skrevet spesielt for MiNensemblet av den anerkjente trombonisten, dirigenten, komponisten og Nord-Norgesvennen Christian Lindberg. Verket er en nostalgisk fantasi over komponistens minner fra sine mange besøk til Nord-Norge; fra ferieopphold i 17-årsalderen på Hamnøy i Lofoten, frem til hans siste konsert med Arktisk Filharmoni i 2017. Her skildres sterke naturminner såvel som erindringer fra møter mellom mennesker.

Lindberg har gitt av hele sitt hjerte; verket er svært personlig samtidig som det bærer den kraftfulle nordnorske ånden i seg! Med utgangspunkt i MiNensemblets originalbesetning strykekvintett, blåsekvintett + klaver, samt et soloparti for trombone, ekstra strykere og perkusjon, har Lindberg klart å skape et storslått verk om Nordland, Nord-Norge og livet.

Nordland Nostalgia forteller en historie om hvordan Nord-Norge og dets natur kan være vakkert og fantastisk i det ene øyeblikket, og skremmende i det neste. Gjennom skildringer av det kontrastfyllte klimaet vi har her i Nord-Norge med sol og blå himmel den ene dagen, og torden og mørke skyer den neste, er Nordland Nostalgia også et sterkt uttrykk for selve livet i seg selv.

Det er en stor ære for Musikk i Nordland og MiNensemblet å motta dette bestillingsverket fra Christian Lindberg og vi ser fram til å presentere verket for vårt publikum.

Konserten har en varighet på 95 min med en pause på 20 min og har et program spesielt sammensatt av Christian Lindberg; Kammerorkesteret starter med et verk av den noe undervurderte italienske komponisten Luigi Boccherini, “House of the devil” eller “La Casa del Diavolo” som det originalt heter. Et fyrrig og spennende verk! Før vi deretter tar fatt på Jan Sandström Wahlbergs “Variations for Trombone, strings, winds and percussion”. Sandströms musikk er laget for høy hastighet og denne er intet unntak. The Guardian kalte verket en “bilkræsj”, noe som kanskje er riktig beskrivelse når et av hans mest kjente verk er kalt “Motorbike concert”- et signaturverk for kveldens dirigent og solotrombonist Christian Lindberg.

Etter pausen tar vi fatt på den første av to verdenspremierer denne kvelden – Per Eglands “One last beak for strings, winds, percussion and piano”. Eglands teatralske vri på sine komposisjoner gjør dette til en svært spennende del av programmet, da verket i skrivende stund ikke er ferdig! “Inpromptu for strings” av den finske komponisten Jean Sibelius gir oss et vakkert lite pusterom med en deilig miks av stemninger, før vi tar fatt på “Nordland Nostalgia”, komponert av selveste Christian Lindberg for selveste MiNensemblet.

Repertoar:

1. Luigi Boccherini House of the Devil (23 min)
2. Jan Sandström Wahlberg Variations for Trombone strings winds and percussion (15 min)

Pause (15-20 min)

3. Per Egland One Last Beak for strings, winds, percussion and piano WORLD PREMIERE! (10 min)
4. Jean Sibelius Impromptu for Strings (7 min)
5. Christian Lindberg Nordland Nostalgia for Trombone solo strings, winds, percussion and piano WORLD PREMIERE! (20 min)

Musikere på scenen: 15 stk. (strykere, blåsere, perkusjon og piano)

Praktisk informasjon