fbpx

Grensen

Arktisk Filharmoni

GRENSEN

– en litterær og musikalsk reise rundt Russland

Visste du at Russland grenser til 14 land? Den kritikerroste og prisvinnende forfatteren Erika Fatland har besøkt dem alle.

I forestillingen Grensen får vi bli med henne på turen, sammen med Arktisk Filharmonis kammerorkester og dets kunstneriske leder Henning Kraggerud.

Etter en rekke vellykkede konsertforestillinger med store norske forfattere, fortsetter vi altså i år med Erika Fatland. Fatland er fra Ølen i Rogaland, men etter studieopphold i Lyon, Helsingfors, København og Oslo, bor sosialantropologen og forfatteren nå i hovedstaden og har skrevet en rekke bøker de siste ti årene.

Feltarbeidet som lå til grunn for mastergraden ble foretatt i Beslan i Nord-Ossetia i 2007, der hun intervjuet informanter berørt av gisseldramaet ved Skole nr. 1 i 2004; etterlatte, pårørende, overlevende, lærere og myndighetspersoner.

I 2008-09 var Erika Fatland stipendiat ved Norsk utenrikspolitisk institutt, og i 2009 debuterte hun med barneboken Foreldrekrigen, en humoristisk bok om skilsmisse.

Etter et nytt opphold i Beslan, kom boken Englebyen. Fortellinger fra Beslan ut i 2011, en bok som ble nominert til Brageprisen.

Siden har hun gitt ut Året uten sommer om 22.juli-tragedien, en bok som er utkommet i en rekke land, deriblant Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland, og reiseskildringen Sovjetistan. For sistnevnte fikk hun Bokhandelens sakprosapris i 2015, og Sovjetistan er så langt solgt til tolv land. I 2016 ble hun tildelt Wesselprisen.

Erika Fatland er også kåret av Literary Europe Live til en av Europas ti mest interessante nye samtidsforfattere, og av Morgenbladet til en av Norges ti beste forfattere under 35 år.

 

I arbeidet med Grensen besøkte Erika Fatland alle land som grenser til Russland, og boken er et fascinerende møte med historien, nåtid og mennesker i landene. Fatland behersker selv åtte språk.

 

«´Grensen´er som et kinderegg, en reiseskildring, en historiebok og en biografi om mennesker vi vanligvis ikke hører noe særlig om, men som kommer oss nærmere gjennom Fatlands mange måneder lange odyssé», skrev Dagbladets anmelder Jan-Erik Smilden om boken.

 

I forestillingen Grensen opptrer hun sammen med Arktisk Filharmonis kammerorkester og dets kunstneriske leder Henning Kraggerud, som har valgt musikken som spilles. Også musikalsk blir det en reise i Fatlands fotspor, og vi er både stolte og glade over å kunne presentere Erika Fatland og hennes glitrende reiseskildring fra Nord-Korea til Norge.

 

 

Forteller og forfatter: Erika Fatland

Kunstnerisk leder: Henning Kraggerud, fiolin

Arktisk Filharmoni kammerorkester

 

Praktisk informasjon

Skip to content