Askepott – Førjulsballetten 2024 Tromsø

Arktisk Filharmoni

Askepott – Førjulsballetten 2024 Tromsø

Ta med hele familien på årets førjulsballet, den tidløse fortellingen om Askepott.

Folkeeventyret om Askepott finnes i utallige utgaver. Historien kan spores over 1000 år tilbake i tid, og varianter av fortellingen finnes nedtegnet av blant annet brødrene Grimm og norske Asbjørnsen. Det finnes også en samisk variant av fortellingen, Gunnâfiruš, nedtegnet av Just Quigstad.

I moderne tid er Askepott-fortellingen gjort verdenskjent gjennom Disneys tegnede versjon. I Norge står den tsjekkiske filmatiseringen for mange som en kjær juletradisjon.

Også i musikkens verden finnes fortellingen i flere ulike utgaver, hvor Sergej Prokofjevs ballett kanskje er den mest kjente. Det er også hans musikk som brukes i årets førjulsballett. Her fylles scenen med dansende barn fra kulturskolen, som sammen med profesjonelle solodansere og orkester lager ekte førjulsmagi i kulturhuset.

Tematikken er evig aktuell: Det godes kamp mot det onde, ispedd en ganske betydelig dose kjærlighet – Askepott, som undertrykkes av de onde stesøstrene og stemoren, men som ender opp med den store kjærligheten og selveste prinsen.

 

Handlingen i korte trekk

Etter farens død har Askepott mistet sin posisjon i den rike familien. Stemoren og stesøstrene behandler henne dårlig og hun er plutselig hushjelp i sitt eget hjem. Det nedsettende tilnavnet Askepott får hun fordi hun stadig er skitten av sot fra ildstedet hun må holde i orden.

Når kongen holder slottsball for å finne en passende prinsesse til sin sønn, får unge piker i hele landet sin sjans. Ved hjelp fra en god fe får også Askepott delta på ballet. Med magi forvandles hun til en vakker prinsesse og blir ballets midtpunkt. Men magien varer bare frem til midnatt og Askepott må flykte fra slottet i all hast. På veien mister hun den ene skoen sin. Prinsen finner skoen, og erklærer at bare den piken som har liten nok fot til å passe denne, henne vil han gifte seg med. Hvem blir det, tror du?

 

Medvirkende:
Dirigent: Øyvind Bjorå

Dansere fra Kulturskolen Tromsø Kommune

Symfoniorkester

 

Fredag 13. desember kl.18:00
Tromsø Kulturhus, Hovedscenen

Lørdag 14. desember kl.14:00
Tromsø Kulturhus, Hovedscenen

Søndag 15. desember kl.14:00

Tromsø Kulturhus, Hovedscenen

Regi: Ketil Høegh

 

Tromsø Kulturhus, torsdag 12. september kl. 19.00

Inngår i seriene Total og Ny & Nysgjerrig

Praktisk informasjon

Dette arrangementet er alkoholfritt og har fri aldersgrense.