Arktisk Filharmoni: Beethovens 4. symfoni

Et mesterverk
Få billetter

Beethovens fjerde symfoni ble nok overskygget av den tredje og femte, men ble beundret av mange, deriblant Mendelssohn og Schumann.

Beethovens 4. symfoni i B-dur, op. 60 ble komponert i 1806 og urfremført i 1807. Denne symfonien har et genialt tonespråk, men har blitt overskygget av sin forgjenger nr. 3 «Eroica» og sin etterkommer, nr. 5 «Skjebnesymfonien».

Beundret av mange
Denne symfonien er kanskje liten og mindre kjent, men den er komponert av en mester i musikkhistorien.

Symfonien ble beundret av både Mendelssohn, Schumann og Berlioz. Den er komponert samme år som fiolinkonserten, den 4. pianokonserten og tre av «Razumovsky»-kvartettene. Den hører med andre ord til komponistens mellom-periode.

Dette er en av Beethovens mer rolige symfonier og tendensen med å komponere en rolig symfoni etter en større og majestetisk en har han gjennomført også senere.

Fire satser
Symfonien har fire satser. Åpningen av første sats er rolig og har inspirasjon og likheter med Haydns «Skapelsen». Dette leder oss etter hvert inn i en mer rytmisk og melodiøs allegro vivace. Andre sats er en følsom adagio med klarinetten i fokus og med en gjennomgående rytme fra åpningtaktene, som gjentar seg hver gang hovedtema kommer igjen. Tredje sats er en lekende Scherzo, og fjerde sats er en verdig finale som igjen er inspirert av Haydn. Satsen har gjennomgående åttendedeler som går og går helt til slutten.

Inspirert av Bartok
På konserten spilles også Ligetis Concerto Romanesc, en konsert for orkester som er inspirert av Bartok og Enescu, to komponister som skrev annerledes og brukte hele orkesteret på en ny måte.

Verket bærer preg av både folkemusikk, middelaldermusikk og klassisk musikk. Concerto Romanesc er komponert i 1951.

Vi følger alle gjeldende sikkerhetstiltak og retningslinjer i henhold til Covid-19, slik at publikum skal få en trygg konsertopplevelse.

Program:
György Ligeti: Concerto romansc
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 4 i B-dur, op. 60

Medvirkende:

Dirigent: Christian Kluxen
Arktisk Filharmonis Symfoniorkester

Video embed code not specified.

Praktisk informasjon

Vergeordning ved 18 års aldergrense
De under 18 år kan komme inn i følge med verge over 25 år.

Vergeskjemaet fylles ut av verge i resepsjonen på Kulturhuset i Tromsø innen konserten
eller forestillingen. Verge kan ha ansvarfor inntil to personer under 18 år.