Nordnorsk Opera og Symfoniorkester

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester

I Sovjets Skygge
Hovedscenen
260 ,-
14. september 19:30

Fellestrekket for de tre komponistene som får sine verker fremført på denne konserten er at de arbeidet med å komponere musikk i Øst-Europa mens den kalde krigen var på sitt kjøligste. 

Dimitri Sjostakovitsj står som et symbol på kunstens styrke og musikkens betydning gjennom historien. I Sovjetunionen levde han under konstant trussel fra Stalins terror, paradoksalt nok samtidig som hans musikk var essensiell for å løfte moral og livsglede i det russiske folk. I 1960 skrev han sin Strykekvartett nr 8, som senere ble arrangert for kammerorkester og omdøpt til Kammersymfoni i c-moll. Denne symfonien står igjen som Sjostakovitsj’ musikalske signatur og han dedikerte faktisk verket til sitt eget dramatiske liv.

Den estiske komponisten Arvo Pärt fant på 1970-tallet en komposisjonsteknikk han kalte ”tintinnabuli” – latin for ”små klokker”. Enkle treklanger og en melodilinje som beveger seg langsomt og i ett og samme tempo rundt omkring i et diatonisk tonelandskap er hovedingrediensene som gir uttrykket preg av minimalisme, meditativ konsentrasjon og indre ro. Fratres (Brødre), som han komponerte i 1977, er et av de første verkene som befinner seg i dette stilistiske landskapet.

Polakken Andrzej Panufniks fiolinkonsert fra 1971 ble bestilt av Yehudi Menhuin. Verket kjennetegnes av sine lange melodiske linjer for solisten. Panufnik skrev selv: 

Da Menuhin ba meg om å komponere en fiolinkonsert for ham, hadde jeg straks i tankene hans unike åndelige og poetiske kvaliteter. Jeg ville fremheve disse sjeldne gaver, og ikke skjule hans dype indre musikalitet i et virtuost fyrverkeri.– ANDRZEJ PANUFNIK

Konserten inngår i abonnementsseriene Total og Mezzo i Tromsø.

Del på: 

 

 

 

 

Informasjon om stoloppsett på Hovedscenen:

Rad 1 er ikke salg.

Rad 2-5 er stablestoler plassert på forscenen. Dette fordi vi må kunne fjerne disse da forscenen også brukes som grav til orkester eller som scene.

Rad 6-21 er fastmonterte gode stoler.

Rad 22 er stablestoler som vi må kunne fjerne ved behov hvis det er rullestoler som trenger plass.

Rad 23-28 er oppe på balkong.

Informasjon ved billettkjøp:

Hvis Hovedsalen er utsolgt må dere trykke på feltet som heter «Balkong». Da vil ledige seter oppe på balkong komme opp og dere kan velge seter der.